Eğitimde kalitenin arttırılması bireylerin ve ülkelerin her alanda gelişmesini sağlayan en önemli unsurdur. Eğitimde kalitenin artması da eğitim çalışanlarının motive edilmesine rekabet ortamına sokulmasına bağlıdır. Bu motivasyon ve rekabet ortamı ödüllendirme ile sağlanabilir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda ödüllendirmenin yapılması ilgili yönerge ve kanun doğrultusunda yapılmaktadır. Bu çalışma ile yönerge ve kanun doğrultusunda yapılan ödüllendirme sürecinin nasıl işlediği, hangi sorunların yaşandığı ve ideal ödüllendirme sürecinin nasıl olması gerektiği sorularına öğretmen görüşleri doğrultusunda cevap aranmıştır. Bu kapsamda maksimum örnekleme yöntemi ile belirlenen 25 öğretmene uzman görüşünden yararlanırak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır.
Katılımcı öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde; öğretmenlerin ödüllendirmeyi önemi gördügü, ödüllendirmenin öğretmenlerin motivasyonlarını arttırdığı, eğitimde kalitenin artan motivasyon ve rekabet ortamı sayesinde yükseldiği ve mesleklerine olan bağlılıklarının bu sayede yükseldiği görülmüştür. Ancak; ödüllendirme süreci adil bir şekilde yürütülmezse çalışm huzurunu bozacağı da yine öğretmen görüşlerinden anlaşılmaktadır.
Çalışma sonucunda ideal bir ödüllendirme sürecinin işlemi için ilgililere bazı öneriler getirilmiştir. Ödüllendirme sürecinin yasal dayanağı olan yönergenin daha işlevsel hale getirilmesi, ödül sürecinin şeffaf bir şekilde işletilmesi, ödüllerin eğitim çalışanlarına adil bir şekilde verilmesi ve kurumlardaki çalışma huzurunu bozmamasına dikkat edilmesi bu önerilerin en dikkat çekici olanlarıdır.
Increasing the quality of education is the most important factor that enables individuals and countries to develop in every field. Increasing the quality of education also depends on motivating education employees and putting them in a competitive environment. This motivation and competitive environment can be achieved through rewards.
Rewarding in institutions affiliated to the Ministry of National Education is carried out in line with the relevant directive and law. This study seeks answers to the questions of how the rewarding process works in line with the directive and the law, which problems are experienced and how the ideal rewarding process should be in line with teachers' views. In this context, semi-structured interview forms prepared by utilizing expert opinion have been applied to 25 teachers determined by maximum sampling method.
When the opinions of the participant teachers have been analyzed; it has been seen that teachers have considered rewarding important, rewarding has increased the motivation of teachers, the quality of education has been improved thanks to increased motivation and competition environment, and their commitment to their profession has increased thanks to this. However, it has been also understood from the teachers' opinions that if the rewarding process is not carried out in a fair manner, it will disrupt the peace of work. As a result of the study, some suggestions were made to those concerned for an ideal rewarding process. The most striking of these suggestions are to make the directive, which is the legal basis of the rewarding process, more functional, to operate the rewarding process in a transparent manner, to give the rewards fairly to the educational staff and to pay attention not to disturb the working peace in the institutions.