Bu araştırmanın amacı; okul yöneticilerinin ve öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, 2023 MEB vizyon belgesinde yer alan veriye dayalı yönetimin ele alınarak veriye dayalı kaynaklarla yönetimin daha iyi gerçekleştirilmesine dair bir inceleme çalışmasıdır.
Bu çalışma nitel araştırma yöntemini esas alan genel tarama modelinde yapılandırılmıştır. Bu amaçla, araştırmanın çalışma gurubu Samsun ili Merkez ilçesinde bulunan resmi ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim yöneticileri ve öğretmenlerinden 15 yönetici, 15 öğretmen olmak üzere 30 katılımcı gurubu ile gerçekleşmiştir. Çalışma gurubuna 6 klasik soru yöneltilmiş, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veriler toplanmıştır.
Araştırmanın sonuçlarında; “ veriye dayalı yönetim, karar vermede daha doğru kararlar vermemizi sağlayan bir yönetimdir. Görünmeyeni görmemizi, doğru tespitler yapmamızı sağlayan veriler; topluluğu bir araya getirilip bilgi topluluğu neticesinde yönetmektir.” konusunda görüş yoğunluğu belirtilmiştir. “Tahmini şeyler üzerine karar vermek sağlıksızdır. Somut verilerle karar vermek hem gerçekçi hem de sağlıklıdır. Böylece veriler yoluyla ihtiyaç, istek ve beklentileri belirleyerek ona göre karar verebiliriz. Öğretmen ve yöneticilerin verileri aktif kullanımı için veri okuryazarlığı bilgi ve becerilerinin genel anlamda geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü 2023 vizyonunu anlayan, benimseyen yönetici ve öğretmenlere ihtiyaç duyulduğu ve bu anlamda yöneticilerin bu konuda eğitimler ile bilinçlendirme çalışmasının yoğun bir şekilde yapılması gerekmektedir.” şeklinde sonuçlara ulaşılmıştır.
The purpose of this research; In line with the opinions of school administrators and teachers, it is a study of the data-based management included in the 2023 MEB vision document and a better realization of management with data-based resources.
This study is structured in general survey model based on qualitative research method. For this purpose, the study group of the study was carried out with 30 participant groups, 15 administrators and 15 teachers from the official primary, administrators and teachers in Centre district of Samsun. 6 classical questions were directed to the study group, and data were collected using a semi- structured interview form.
In the results of the research; “Data-based management is a management that enables us to make more accurate decisions in decision making. The data that enables us to see the invisible and make accurate determinations; to bring the community together and manage as a result of the information community. " The intensity of opinion regarding “It is unhealthy to decide on predictive things. Making decisions with concrete data is both realistic and healthy. Thus, we can determine the needs, wishes and expectations through data and make a decision accordingly.