Çocukluğun Sosyolojisi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 3 Sayı 4
Yayımlanma Tarihi: 2024-04-29 19:47:13.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 1576-1582
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Korunmaya herkesten daha muhtaç olan çocukların haklarını güvence altına almak insanlığın en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Birleşmiş Millerler Çocuk Hakları sözleşmesinde de belirtilen yaşama, gelişim, eğitim, sağlık, korunma, eşitlik, katılım, aile birleşimi ve bakımı hakları tüm dünya çocukları için aynı derecede vazgeçilemez haklardır. Ancak; dünyanın bir çok yerinde çocuklar savaş, ekonomik yetersizlikler, kıtlık ve doğal afetler gibi nedenlerle bu haklardan mahrum kalabilmektedirler.

Çocukların temel haklarını güvence altına almak amacıyla Birleşmiş Milletler ve UNİCEF başta olmak üzere birçok uluslar arası kuruluş çalışmalar yapmış ve sözleşmeler ortaya koymuştur. Başlangıçta bağlayıcı olmayan bu sözleşmeye ülkemiz de Lozan Barış Antlaşması hükümleri doğrultusunda imzalayarak çocuk haklarını koruyucu ve güvence altına alıcı çalışmalar yapmıştır.

Dünya çocuklarının haklarını tehdit eden bir çok olay gerçekleşmektedir. Gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ucuz iş gücü olarak görülen çocukların her türlü temel haktan mahrum kaldıkları görülmektedir. Bu konuda Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede milyonlarca çocuk eğitim ve sağlık olmak üzere temel haklarından mahrum kalmaktadır. Savaş, kıtlık ve bölgesel çatışmalar nedeniyle ortadoğu, Afrika ve Güney Amerikada milyonlarca çocuk bulunduğu toprakları terketmek durumunda kalmaktadır. Genelde dilini dahi bilmedikleri bir ülkede yaşamak zorunda kalan çocuklar hem gittiği ülke hem de dünya için temel bir sorun teşkil etmektedir.

Tüm dünyada çocukların özgür ve sağlıkli bir şekilde yaşabilmesi için temel haklarını güvence altına alan sözleşmelerin uygulanması gerekmektedir. Ancak bazı tam demokratik olmayan ülkelerde bu durumun pek uygulanmadığı bilinmektedir. Bu nedenle çocukların dünyanın her yerinde temel haklara sahip olabilmesi için Birleşmiş Millerler ve UNİCEF başta olmak üzere uluslar arası kurum ve kuruluşlar daha özverili çalışmalı ve temel çocuk haklarını görmezden gelen ülkelere uluslar arası kuruluşlar baskı uygulamalıdır.

Keywords

Abstract

Securing the rights of children, who need protection more than anyone else, is among the most important tasks of humanity. The rights to life, development, education, health, protection, equality, participation, family reunification and care, as set out in the United Nations Convention on the Rights of the Child, are equally inalienable rights for all children of the world. However, in many parts of the world children are deprived of these rights due to war, economic inadequacies, famine and natural disasters. In order to secure the fundamental rights of children, many international organizations, especially the United Nations and UNICEF, have carried out studies and put forward conventions. Our country also signed this non-binding convention in line with the provisions of the Lausanne Peace Treaty and carried out studies to protect and guarantee children's rights.

There are many events that threaten the rights of the world's children.  It is seen that children, who are seen as cheap labor in developing or underdeveloped countries, are deprived of all kinds of basic rights. In this regard, millions of children in many countries, especially in India, are deprived of their basic rights such as education and health. Due to war, famine and regional conflicts, millions of children in the Middle East, Africa and South America are forced to leave their homelands. Children who are forced to live in a country where they often do not even speak the language constitute a fundamental problem for both the country and the world.  In order for children all over the world to live free and healthy lives, conventions guaranteeing their fundamental rights need to be implemented. However, it is known that in some countries that are not fully democratic, this is not the case. Therefore, in order for children to have basic rights all over the world, international institutions and organizations, especially the United Nations and UNICEF, should work more devotedly and international organizations should put pressure on countries that ignore basic children's rights.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics