Yakın komşularımız olan; Irak ve Suriye’den göç etmek zorunda kalarak, ülkemize yerleşen, mülteci ve sığınmacı ailelerin çocuklarının okudukları okul ve sınıflarda ortaya çıkan olumsuzluklarla ilgili olarak idareci ve öğretmenlerin görüşlerine çalışmamızda yer verdik. Mülteci ve sığınmacı çocukların okula ve sınıfa uyumlarını yönetici ve öğretmenler ile de görüşerek ;yaşadıklarını ,karşılaştıkları olumlu ve olumsuz durumların neler olduğunu veriye dayalı şekilde ortaya koymaya çalıştık.
Çalışmamızı mülteci öğrencilerin yoğun bir şekilde okudukları Samsun ili İlkadım ve Canik ilçelerindeki ilkokullarda yaptık. Araştırmamızda kullandığımız görüşme formlarını görüş ve öneriler doğrultusunda hazırladık. Yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilen veriler çözümlenerek çalışmamızda kullanılmıştır. Çalışmada 36 öğretmen ve 19 idareci ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler yüz yüze görüşme tekniği ile yapılarak görüşleri alınmıştır. Gayemiz 2011 yılından itibaren yoğun bir şekilde ülkemizi etkisi altına alan göç dalgasının eğitim sistemimiz üzerindeki etkisini bir yönüyle ortaya koyabilmek. Özellikle okullarda çalışan idareci ve öğretmenlerin çalıştıkları kurumlarda okuyan mülteci öğrencilere bakışını değerlendirmeye çalıştık. Mülteci/sığınmacı öğrencilerin gelişinden sonra sınıf ve okul ortamlarında birtakım yeni yük ve sorunları da beraberinde getirdiklerini varsayarak bu gerçeği öğretmen ve idarecilerin gözü ve tecrübeleriyle yansıtmaya çalıştık.
Our close neighbors; We included the opinions of administrators and teachers about the problems that occurred in the schools and classrooms of the children of refugee and asylum seeking families who had to migrate from Iraq and Syria, settled in our country. We tried to reveal their experiences, what the positive and negative situations they encountered were based on data.
We conducted our study in primary schools in İlkadım and Canik districts of Samsun city where refugee students study extensively. We prepared the interview forms we used in our study in line with the opinions and suggestions. The data obtained by the face-to-face interview technique were analyzed and used in our study. 36 teachers and 19 administrators were interviewed in the study. We tried to reveal some aspect of the impact of the immigration wave on our education system, especially the administrators and teachers working in schools, we tried to evaluate the view of the refugee students studying in the institutions where they work. We tried to reflect it with the eyes and experiences of teachers and administrators.