Yapılan bu çalışmada, göç alan okulların karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine tez çalışmaları incelenmiştir. Bu bakımdan literatür ve derleme yönteme göre tez çalışmalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın problematiği olarak göç alan okullarda karşılaşılan sorunların sıklığı, hangi sorunların yaşandığı, çözüm önerileri, uygulama sıklığı ve bu konuda yapılmış tez çalışmalarının nasıl bir süreç içerisinde olduğu şeklindedir. Çalışmada yöntem olarak derleme yöntemine başvurularak YÖK Tez Merkezindeki tez çalışmaları incelenmiştir. Bu bakımdan sistemsel olarak sürdürülen bu tez çalışmalarından geçerli ve güvenilir sonuçlara ulaşılması öngörülmüştür. Yapılan çalışmada, elde edilen bulgular bir araya getirilerek önce sentezlenmiş akabinde sonuç kısmında tartışılarak yorumlanmıştır. Yapılan çalışmada biri doktora on iki tanesi lisansüstü olmak üzere totalde on üç tez çalışması incelenmiştir. Bu tez çalışmalarının göç alan okulların sorun ve çözümlerine ilişkili olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca konu hakkında yapılan çalışmaların çoğu yüksek lisans düzeyinde olduğundan random şekilde seçilen tezler incelenmiştir. Yapılan çalışma sonunda, incelenen çalışmaların sırasıyla konu, amaç, problem, yöntem, evren-örneklem, analiz ve sonuçlarına yer verilerek çalışmalar arasında benzerlik ve farklılıklar tespit edilerek sentezleme ve sonuç kısmında değerlendirmesi yapılmıştır. Konu içeriği hakkında bilgi paylaşımı, öğrenme düzeyi, öğrenme kalıcılığı, başarı düzeyi, motivasyon, meslek seçimleri, yaşadığı sorunlar şeklinde konularına yönelik çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Metodolojik süreç olarak nitel ve nicel araştırma yöntemlerine yer verilmiştir. Bu bakımdan konu, zengin bir içeriğe sahiptir. Ancak her iki yöntemde de temel ve tutarlı sonuçlara henüz ulaşılmadığı görülmektedir. Öncelikle demografik değişkenlerden yararlanılan bu çalışmalarda tutarlı ve benzer sonuçlar yerine farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu bakımdan çalışmaların sayısının arttırılması ve parça-bütün ilişkisine göre konuya yaklaşılması gerekmektedir. Sonuç olarak göç alan okullara yönelik başlıca sorunlar, iletişim, anlama ve anlatma, öğrenme güçlüğü, okuldan kaçma, devasızlık yapma, akranlar arasında çatışma şeklinde sorunlardan oluşmaktadır. Ancak bu sorunlara ilişkin yapılan görüşmelerde yönetici, öğretmen, yerli öğrenci ve velilerin göçmen öğrencilere yönelik empati duygularından dolayı çoğu sorunun şiddetinin azaltıldığı veya ortadan kaldırıldığı çalışmaların sonuçlarında görülmektedir.
This study examines thesis works on the challenges faced by schools that receive migrant students and the proposed solutions to these issues. In this context, the study aims to analyze theses based on literature and review methods. The problematic aspects of the study include the frequency of challenges encountered in schools receiving migrant students, the types of issues faced, the frequency of implementing proposed solutions, and the processes followed in the theses addressing this subject. The review method was employed to examine thesis works available in the YÖK Thesis Center. This approach aimed to obtain valid and reliable results from systematically conducted theses. The findings obtained from the study were synthesized and subsequently discussed and interpreted in the conclusion section. A total of thirteen theses were reviewed, including one doctoral dissertation and twelve master's theses. Special attention was given to ensuring that these theses were related to the problems and solutions of schools receiving migrant students. Furthermore, as most studies in this field are at the master's level, randomly selected theses were analyzed. The study concluded by presenting the topics, objectives, problems, methods, populations/samples, analyses, and findings of the examined works. Similarities and differences among these studies were identified and evaluated in the synthesis and conclusion sections. The reviewed studies addressed topics such as knowledge sharing on the subject, levels of learning, retention of learning, academic achievement, motivation, career choices, and challenges faced. Both qualitative and quantitative research methods were employed in these studies, reflecting a rich methodological content.
However, it was observed that consistent and foundational results have not yet been achieved using either method. The demographic variables utilized in these studies led to diverse rather than consistent results. Therefore, it is necessary to increase the number of studies and approach the topic from a holistic perspective, considering the part-whole relationship. In conclusion, the primary issues faced by schools receiving migrant students include communication barriers, comprehension and expression difficulties, learning challenges, truancy, disciplinary problems, and peer conflicts. Nevertheless, findings from interviews with administrators, teachers, local students, and parents suggest that empathy towards migrant students has mitigated or resolved many of these problems.