Bir toplumun kendi kültürünü sürdürmesinde en önemli kaynak insandır. Bu açıdan insanın yetiştirilmesi büyük bir öneme sahiptir. Okul, insan kaynağının etkili ve verimli bir şekilde kullanılması ve toplumun kültürel gelişmişliğine katkı sağlaması açısından önemli bir işleve sahiptir. Okul kurumunun kültür taşıyıcı, aktarıcı bir rol alması, toplumun geleceğine karar verebilecek bireylerin yetiştirilmesini sağlar. Okul kurumunun bireyin kültürlenme ve kültürleşmedeki etkililiği, bu kurum bünyesinde çalışanlar arasındaki iş dağılımının etkili olmasına bağlıdır. Okulda çalışan öğretmen, yönetici ve diğer müstahdemlerim çalışma alanları, görevleri kanunlar ile belirlenmiş olmasına karşın okullardaki iş ve işlemlerin çok boyutlu olması, fazla olması, değişkenlik göstermesi gibi unsurlar okul yönetiminin kaotik bir yapı olarak görünmesine neden olmuştur.
Bu bağlamda okulun eğitim öğretime devam etmesi, okuldaki aksaklıkların giderilmesi, okul ile ilgili iş ve işlemlerin kısa süre içerisinde tamamlanıp öğrencilerin hizmetine sunulması gibi konuların okul müdürlerinin görev ve sorumluluk alanları içerisinde yer aldığı görülmektedir. Okul müdürlerinin okul kurumunun işlerliğini devam ettirmesi, öğretmenler ve diğer çalışanlar arasındaki iş dağılımı konusunda karar vermesi ve eğitimin sürekliliğini sağlaması iyi bir yetki ile donatılmalarına ve gerektiğinde inisiyatif kullanmalarına bağlıdır.
Bu araştırmada; okul müdürlerin yetkileri ve inisiyatif alma durumlarına ilişkin okul müdürlerinin görüşleri irdelenmiştir. Bu amaçla okul müdürlerin yetki ve inisiyatif durumların çeşitli demografik değişkenlere göre değişip değişmediği ve okul müdürlerin yetki kullanımı ve inisiyatif alırken yetki aşımını yapıp yapmadıklarını araştırılmıştır. Ayrıca, araştırmada okul müdürlerin hangi alanlarda inisiyatif aldıklarını ve hangi konularda yetkilerinin kısıtlı olduğu araştırılmıştır. Diğer taraftan araştırmada okul müdürlerin bazı konularda inisiyatif almama durumlarının altında yer alan sebeplerini irdelenmiştir.
Bu araştırmada, okul müdürlerin yetkileri ve inisiyatif alma durumlarına ilişkin görüşler incelenirken nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi olarak görüşmenin kullanıldığı bu araştırmada önceden okul müdürleriyle ön görüşmeler yapılmıştır. Daha sonra ön görüşmelerden elde edilen verilerden yola çıkılarak yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuştur. Görüşme formunda, okul müdürlerin hangi yetkilerin arttırılması gerektiği gerekçeleri ile birlikte sorulmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşme formu Siirt ilinin genelini temsil edecek şekilde örneklem seçimi yapılarak anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde çalışan 16 okul müdürü ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen verilerin içerik analizleri yapılmıştır
The most important resource for a society to maintain its own culture is humanbeings. İn this respect, raising people has an important role. The school has an important function in terms of using human resources effectively and efficiently and contributing to the cultural development of the society. The fact that the school institution plays a culture- carrying and transfering role enables societies to raise individuals who can decide for the future of society. The effectiveness of the school institution in the encultivation of the individuals depends on the effect of the distribution of work among employees within this institution. Although the fields of work and duties of teachers, administrators and other employees working at the school were determined by the laws, the factors such as multidimensionality, excessiveness and variability of work force in the schools caused the school administrations to appear as a chaotic structure.
In this context, It is seen that directors of schools are in duties and responsibilities of school principals such as continuing education and training, completing the work and procedures related to the school in a short time and putting them into the service of students. Maintaining the functioning of the school institution, deciding on the distribution of work beetwen teachers and other employees and ensuring the continuity of education depends on the s of the school administrator to be well equip with a good authority and usage of initiatives.
In this study, opinions of school administrators about their powers and taking initiatives have been examined. For this purpose, It has been investigated whether school directors' authority and initiative situations change according to various demographic variables and whether school administrators exceeded authority while taking authority and taking initiatives. In addition, in this research, it was investigated in which fields the directors took the initiatives and in which subjects their authority was limited. The reasons behind the directors' inability to take initiative on some issues were examined.
In this research a case survey was conducted in the qualitative research method while investigating powers and initiative opinions of school administrators. Preliminary interviews were held with school directors. Based on the data obtained from the preliminary interviews, a semi structured interview form was created. In the interview form, administrator were asked along with the reasons for which powers should be increased. The semi structured interview form was selected to represent the general city of Siirt and interviews were conducted with school administrators. Content analyzes of the obtained data were made.