Sınıf Öğretmenlerinin Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Dil Becerileri ve Dil Bilgisinin Öğretimine Yönelik Yaptıkları Çalışma ve Uygulamalar

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 3 Sayı 1
Yayımlanma Tarihi: 2024-01-25 16:55:01.0
Language : Türkçe
Konu : Türkçe Eğitimi
Number of pages: 239-254
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsanlar geçmişten günümüze sürekli etkileşim halinde olma gereği duymuşlardır. Bu durum gelişen teknoloji ile farklı iletişim kanalları ile gerçekleşecek olsa da etkileşim her daim var olacaktır. Duygu düşünce ve hislerini paylaşan ve aktaran bir canlıdır insan. Etkili iletişim kurmanın yolu iyi bir dinleme, sonra konuşma, daha sonra ise okuma ve yazma ile mümkün olacaktır.

Bu çalışmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinde, ilkokul düzeyi MEB’e bağlı kurumlarda sınıf öğretmeni olarak görev yapan öğretmenlerin, sınıfında yabancı uyruklu öğrenci olması durumunda, Türkçe derslerinde dört temel dil becerisini geliştirmek ve dilbilgisi kurallarını kavratmak amacıyla yaptıkları çalışmalar incelenmiş, Yabancılara Türkçenin öğretilmesinde dört temel dil becerisi, dilbilgisi faaliyetleri ve okul dışı çalışmalarda yapılan faaliyetler ortaya konularak, sürecin başarılı işleyen kısımları ortaya konulmuş, hedef dilin öğretilmesinde sorun oluşturan hususların tespiti, sorunların çözümüne dönük atılabilecek adımların belirlenmesini sağlamak amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 17 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu ve standartlaştırılmış görüşme formu kullanılmıştır.  Araştırmanın verileri Google Forms aracılığı ile toplanmıştır ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesinde dört temel dil becerisi ve dilbilgisi kurallarının kavratılması amacıyla en çok görselleştirme, diyalog, dikte, sesli okuma, bakarak yazdırma, noktalama işaretlerini vurgulama, akran desteği içeren çalışmalara ağırlık verildiği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin imkânlar ölçüsünde teknolojiyi aktif olarak kullandıkları, sınıf dışı çalışmalarda ödevlendirmeler yaptığı, akran eğitimine ve oyun yoluyla öğrenmeye başvurdukları sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. 

Keywords

Abstract

People havefelttheneedto be in constantinteractionfromthepasttothepresent. Althoughthiswillhappenthroughdifferentcommunicationchannelswiththedevelopingtechnology, interactionwillalwaysexist. Human is a livingbeingwhosharesandconveys his/her feelings, thoughtsandfeelings. Thewaytocommunicateeffectivelywill be throughgoodlistening, thenspeaking, thenreadingandwriting.

Inthisstudy, in teachingTurkish as a foreignlanguage, thestudies of teachersworking as classroomteachers in institutionsaffiliatedtotheMinistry of Education at primaryschoollevel in ordertodevelopfourbasiclanguageskills in Turkishlessonsandtomakethemcomprehendgrammarrules in case of foreignstudents in theirclasswereexamined. Byrevealinglanguageskills, grammaractivitiesandactivitiescarriedout in out-of-schoolstudies, thesuccessfulparts of theprocesswerereflected in thefindings, it wasaimedtodeterminetheissuesthatcauseproblems in teachingthetargetlanguageandtodeterminethestepsthat can be takentowardsthesolution of theproblems. Inthisstudy, thebasicqualitativeresearchdesign, one of thequalitativeresearchmethods, wasused. Thestudygroup of theresearchconsisted of 17 classroomteachers. Demographicinformation form andstandardizedinterview form wereused as datacollectiontools in theresearch. Thedata of theresearchwerecollectedthrough Google Forms andthe data obtainedwereanalyzedbycontentanalysismethod. As a result of theresearch, it has beendeterminedthatprimaryschoolteachersmostlyfocus on studiesthatincludevisualization, dialogue, dictation, readingaloud, printingbylooking, emphasizingpunctuationmarks, andpeersupport in ordertoteachTurkish as a foreignlanguage.

It has beenconcludedthattheteachersparticipating in theresearchactivelyusetechnologywithinthelimits of theirpossibilities, makeassignments in out-of-classstudies, andapplytopeereducationandlearningthroughgames. Thefindingswerediscussed in thelight of therelevantliterature.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics