Türkiye’de 2012-2022 Yillari Arasinda Yayimlanan İlkokula Başlama Yaşina İlişkin Yapilan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 3 Sayı 2
Yayımlanma Tarihi: 2024-03-08 22:43:41.0
Language : Türkçe
Konu : Temel Eğitim
Number of pages: 1234-1256
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı ilkokula başlayan çocukların okula uyumlarının ve hazır bulunuşluklarının çeşitli değişkenler açısından inceleyen çalışmaların Türkiye’deki düzeyini, tematik dağılımlarını ve mevcut durumlarını belirlemektir. Araştırma betimsel nitelikte olup literatür taraması şeklindedir. Bu araştırmanın örneklemini ilkokula başlamayla ilgili olan 30 yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Araştırma, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde bulunan 2012-2022 yılları arasında yazılmış yüksek lisans tezleri ile ilgilidir. Veri toplama yöntemi olarak epistomolojik doküman analizi kullanılmıştır. Verilerin çözümü için de yüzde ve frekans değerleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre bu konuyla ilgili yazılan tezlerin yetersiz olduğu ve okula erken yaşta başlamanın çocuklar için birçok olumsuz tarafının olduğunu göstermektedir. 60-66 ay grubunun 72. ayda başlayan çocuklara göre daha dezavantajlı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda farklı yaş gruplarının bir arada olmasının sorunlara yol açtığını ve öğretmenlerin de bu konuda güçlük yaşadığı sonucuna varılmıştır. Bu konuyla ilgili yapılan herhangi bir literatür taramasına da rastlanmamıştır. Bu yüzden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmanın sonuçları, ilkokula başlama yaşına ilişkin yapılan araştırmaların durumunu ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için önerileri ortaya koymaktadır. Sonuç olarak ilkokula başlama yaşının önemli olduğu görülmüştür ve bu konuyla ilgili daha çok tez yazılması gerekmektedir. Literatür tarandığında bu konuda eksiklikler olduğu ve bunun giderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

The aim of this research is to determine the level, thematic distribution and current status of studies examining the school adjustment and readiness of children starting primary school in terms of various variables. The research is descriptive in nature and is in the form of a literature review. The sample of this research consists of 30 master's theses related to starting primary school. The research is about the master's theses written between 2012-2022 in the National Thesis Center of the Council of Higher Education. Epistomological document analysis was used as the data collection method. Percentage and frequency values were used to solve the data. According to the findings obtained from the research, it shows that the theses written on this subject are insufficient and that starting school at an early age has many negative aspects for children. It was observed that the 60-66 month group was more disadvantaged than the children who started at 72 months. At the same time, it was concluded that the coexistence of different age groups causes problems and that teachers also have difficulties in this regard. No literature review on this subject has been found. Therefore, such a study was needed. The results of the study reveal the status of research on the age of starting primary school and suggestions for future studies. As a result, it has been seen that the age of starting primary school is important and more theses need to be written on this subject. 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics